TOVSS

Therapeut Orthomoleculaire Voeding & Supplementen en Specialist etherische oliën

Waarom orthomoleculaire voeding?

Voor wie is een advies over orthomoleculaire voeding en supplementen een goede keuze?

  • Voor mensen die gezond zijn en graag zo gezond mogelijk willen blijven en de ouderdomsziekten buiten de deur willen houden. Je kunt veel informatie op Internet vinden, maar dat is soms tegenstrijdig en wat moet je nou geloven?
  • Voor mensen die vage of onduidelijke klachten hebben en hebben gehoord dat met voeding en supplementen, en inzet, mooie resultaten te behalen zijn, maar dit wel serieus willen aanpakken. 
  • En voor mensen die ziektes hebben waarvoor ze behandeld werden of worden en die daarnaast ondersteuning willen door andere eetgewoonten en leefgewoonten. 

Dan kán het zo zijn dat je al na korte tijd (enkele weken) positieve effecten kunt merken. Zoals sneller herstel van kwaaltjes, minder moe zijn, beter slapen of een beter humeur, en dergelijke. En dan ben je extra gemotiveerd om er mee door te gaan. Ik heb dat zelf ervaren en ik wil je er graag bij helpen. 

Wat?

Wat is orthomoleculaire voeding en waarom staan daar meteen supplementen bij?

Heel kort gezegd is orthomoleculaire voeding: voeding waarbij we ernaar streven dat alle lichaamscellen van alle benodigde -en optimale hoeveelheden- voedingsstoffen worden voorzien. Zodat je ook op langere termijn zo gezond mogelijk blijft en als er toch iets gebeurt je sneller kunt herstellen. Belangrijk is om zo weinig mogelijk pieken in je bloedsuiker te hebben, je organen niet te belasten met gifstoffen en om alle goede voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnen te krijgen. 

Er zijn inmiddels veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan waar de richtlijnen op gebaseerd worden. En al jaren is bekend dat je, ook al eet je ‘gezond’, toch niet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zijn in de jaren negentig al rapporten verschenen, waarin de achteruitgang van de grond en daardoor de voedingstoffen die de mens binnenkrijgt, werd beschreven. De aarde is uitgeput door de manier van telen. Nu krijg je niet van de ene op de andere dag een ziekte door gebrek aan een vitamine of mineraal, maar op de langere termijn is dit wel mede de reden waarom we in onze maatschappij soms zo moe zijn, moeilijk herstellen van een virus en zoveel ouderdomsziekten hebben. Daarom worden in 1 adem achter de voeding meteen supplementen gezet.

Wie ben ik?

Ik ben Riekje. Ik was arts voor mijn pensioen en heb op veel terreinen gewerkt: wetenschappelijk onderzoek, onderwijs, management, allerlei soorten advisering inclusief verzekeringen tot aan piketdiensten bij de politie toe. In dat werk heb ik met veel verschillende mensen en ziekten en ziektegedrag te maken gehad. 

Daarna heb ik me geschoold in aromatherapie en orthomoleculaire voeding en supplementen. Dus ik combineer beide richtingen nu ook in mijn praktijk. (Voor de essentiële oliën kun je de volgende pagina bekijken: www.oliewijsheid.nl) En ik blijf me bijscholen natuurlijk. En ik doe ervaring op. 

Elke verjaardag voel ik me nu bij wijze van spreken een jaar jonger en ik hoop nog heel wat jaren voor de boeg te hebben dat ik anderen aan een dergelijke ervaring kan helpen. Ik had het zelf graag allemaal veel eerder geweten, zoals de verschillen bij eten: je hebt voeding, vulling en vervuiling. 

CAT geregistreerd nr 88532022-11-14

Aanbod

De intake kost  €50,- en daarna wordt bepaald of de orthomoleculaire therapie passend is en worden verdere tarieven besproken. 

Neem contact op!

Ben je gemotiveerd om iets aan je gezondheid te gaan doen?
Vul dan onderstaand formulier in en ik neem contact met jou op!

Reden contact

15 + 15 =

FAQ

Staat jouw vraag er niet tussen?
Neem contact op via het contactformulier hierboven.

Wat is orthomoleculaire voeding?

Het menselijk lichaam heeft meer nodig dan alleen energie. Het is een complex systeem dat allerlei moleculen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het huidige westerse voedingspatroon levert in veel gevallen niet de noodzakelijke voedingsstoffen. Orthomoleculair wil zeggen dat ernaar wordt gestreefd om alle lichaamscellen van de optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien. 

Wat is het verschil tussen orthomoleculaire voeding en orthomoleculaire geneeskunst?

De orthomoleculaire geneeskunst wordt uitgeoefend door een arts. Die de principes van de orthomoleculaire voedingsleer toepast, met supplementen. En zich daarbij vooral richt op de geneeskracht van het lichaam zelf te versterken.

Wie heeft de orthomoleculaire voeding uitgevonden?

Het begrip orthomoleculaire voeding is in 1968 geïntroduceerd door Prof. Dr. Linus Pauling. Hij was chemisch ingenieur en hoogleraar orthomoleculaire geneeskunde. 

Wat is het doel van orthomoleculaire voeding?

Het doel is om het lichaam zo gezond mogelijk te houden, voor zo lang mogelijke tijd. Dus het uitstellen van ouderdomsziekten, minder moe zijn en als je wel ziek wordt, bijvoorbeeld door een virus, dat je dan zo snel mogelijk weer herstelt. 

Is het gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek?

Ja, zonder meer. Er zijn inmiddels heel veel onderzoeken gedaan. En daaruit blijkt bijvoorbeeld dat veel voedingsstoffen alleen in combinatie maximaal effectief zijn. Alles wat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt wordt gebruikt binnen de orthomoleculaire voedingsleer. In de orthomoleculaire wetenschap wordt een onderscheid gemaakt tussen lichaamseigen stoffen en lichaamsvreemde stoffen. De laatste zijn vergiften. De laatste decennia worden we daaraan veel meer blootgesteld dan vroeger. 

Worden alle stoffen uit de natuur gebruikt?

Nee, er is maar een beperkt aantal stoffen, van alles wat in de natuur voorkomt, dat voor het lichaam geschikt is. De overige stoffen die in het lichaam komen moeten worden opgeruimd en dat gebeurt onder andere in de lever. Het orthomoleculair voedingspatroon ondersteunt dit. 

Moet je vegetarisch zijn binnen de orthomoleculaire voedingsleer?

Zeker niet. Juist vis levert veel gezonde voedingsstoffen op, al moet je oppassen voor te veel van 1 soort en dat het duurzaam wordt verkregen. Wat betreft vlees wordt de voorkeur gegeven aan wit vlees (dus gevogelte) en als je rood vlees wilt dan van koeien die gras hebben gegeten.